jueves, 17 de septiembre de 2009

El PP apuesta por la "copia"

Imma Garrigós ha escrito este artículo de opinión sobre la intención del PP de derribar la Casa de Don Pedro para hacer una fachada "idéntica" a la original. Vamos que el PP apuesta por destruir el patrimonio. ¡Qué bien!
Este es el artículo, muy interesante:

IGNORÀNCIA CULTURAL I PATRIMONIAL

Acabe de veure a Telepinós l’entrevista que s’estava realitzant a la regidora de Cultura Noelia Rico i l’aparellador municipal (de qui no recorde el nom), sobre el tema de la casa de D. Pedro.

Estic indignada d’haver escoltat el que he escoltat, a qui pretenen enganyar? Però qui es pensen que som els pinosers, idiotes? Potser sí, d’altra manera no hauríem consentit que destruiren el patrimoni local de la manera que ho han fet durant els últims anys.

Parlen d’un projecte de biblioteca, arxiu i casa de cultura. Molt bé, ningú discuteix les normes de seguretat ni l’accessibilitat, de fet açò ha de ser essencial en un edifici públic. Intenten vendre’ns la moto com si açò fos idea d’ells: “fem accessible aquest edifici públic a tot el món i respectem les normes legals establertes de seguretat”, evidentment d’altra manera no es podria dur endavant el projecte. Però aquí parlem de conservar el patrimoni, no de reproduir-lo, i per a fer açò sols cal voluntat. Sí, voluntat política i dels tècnics especialistes, però ha quedat ben clar durant l’entrevista que de voluntat n’hi ha poca. Primer, l’aparellador en qüestió defensa l’enderroc de la casa, perquè evidentment a ell, fer de nou la casa li provocarà menys mals de cap, serà més fàcil en definitiva. Si ha de preocupar-se de com solucionar la conservació no sols dels paviments, la fusteria, les reixes (que diuen que conservaran), etc., etc., etc., ha de treballar més, i açò vol dir no sols ser productiu pel seu treball (que sent funcionari de l’ajuntament es paga amb els impostos de tots els contribuents), sinó fer un servei al poble per al qual treballa. Què pensarien vostes si escoltaren: l’Alhambra de Granada o el Palau de la Generalitat a València, o bé la Llotja també a la mateixa ciutat està molt deteriorada, es molt complicat restaurar-la perquè a banda de necessitar molts diners per a fer-ho suposa un gran treball de recerca no sols de professionals en arquitectura, restauradors, etc. que s’han de pagar, així que millor tombar-la a terra i fer-ne una de nou, això sí, tal qual era l’original! Però quina vergonya, parlem de patrimoni o de Terra Mítica? No cal que aneu a Atenes a veure les cariàtids, podeu fer-ho a Benidorm, són iguals!

Després està la regidora d’inCultura, perquè ella mateixa ha dit repetides vegades durant l’entrevista que no sap res, aleshores que fa a l’Ajuntament? Ah sí, tenir un sou de gairebé 2200 € al mes durant 4 anys sense fer res. Doncs si no sap, o bé que no es presente o que es deixe aconsellar per tècnics i professionals en la matèria.

Realment si tots els polítics, els arquitectes i aparelladors de tots els ajuntaments pensaren com els que tenim al Pinós, fa anys que ens hauríem quedat sense patrimoni a tot l’Estat.

Per favor, Sra. Regidora i Sr. aparellador, han de fer com qualsevol ciutadà de a peu quan es vol fer una casa, visitar-ne i veure’n moltes. Sols així aconseguim fer-nos una idea del que volem i del que no. Sols així podem aprendre dels errors i dels encerts dels altres. Però sols amb voluntat podem conservar el poc patrimoni que ens queda en aquest poble. Visiten les obres de l’antic Hotel Palas d’Alacant o d’altres edificis del centre històric de la capital (Arxiu Municipal o Centre 14, al C/ Llauradors), han estat tombats per dins i conservada la façana i eren molts més antics i presentarien molts més problemes que la casa de D. Pedro. Hi havia voluntat de conservar la història, no de recrear-la.

Primer s’han de conscienciar d’una cosa: no és el mateix la còpia que l’original. No és el mateix una reproducció que un diamant.

Immaculada Garrigós i Albert

Llicenciada en Història


No hay comentarios:

Publicar un comentario